Újratervezés

Az Újratervezés projekt (KEOP – 6.1.0/B/11 – 2011 -0164  „Újratervezés - Szemléletformáló program a hulladék megelőzés és energiafelhasználás csökkentése érdekében a helyi termelési fogyasztási rendszerek fejlesztésével az Észak-alföldi régióban” ) 2013.augusztus 1 – 2014. július 30. között került megvalósításra középiskolás fiatalok bevonásával. 

A projekt célja volt, hogy a fiatalok újragondolják, újratervezzék a helyi fogyasztási szokásokat, és megtapasztalják, hogy a helyi gazdaság alakulásában nekik is fontos szerepük van.

 

A projekt fő tevékenységei

  • Középiskolai és főiskolai/egyetemi előadások. A régióban 107 középiskolai és 13 főiskolai/egyetemi előadást tartottunk, ezen keresztül mutattuk be a diákoknak, hogy a helyi élelmiszer-termelés, és helyi élelmiszer- fogyasztás milyen hatással van a helyi gazdaságra, ennek következtében az elhelyezkedési lehetőségeket hogyan javíthatja. Bemutattuk, hogy a helyi élelmiszerek fogyasztása hogyan lendítheti fel a helyi gazdaságot, és hogyan teremthet anyagi forrásokat az élet egyéb területeinek a finanszírozásához. Röviden azokat az összefüggéseket is számba vettük, amelyek, mintegy mellékhatásaként jelentkeznek, pl. az egészségesebb élelmiszerekhez való hozzáférésen keresztül az egészségesebb életvezetés, vagy a közösség megtartó erejének a fejlődése.
  • Helyi élelmiszer-termelési és fogyasztási tervek kialakítása. Az Észak- Alföldi Régióban 25 diákcsoporttal együttműködve 25 konkrét helyi élelmiszerellátási terv került kidolgozásra. Ennek kettős célja volt: egyrészt a diákok a saját munkájukon keresztül tanulhattak tervezni egy olyan rendszert, ami akár a saját megélhetésükhöz is hozzájárulhat, másrészt létrejött 25 olyan terv, ami 25 településen a lakosságnak is bemutatásra került. Távlati cél volt, hogy ezzel a módszertannal a gyakorlatban is megvalósítható rendszerek jöjjenek létre, és mintegy jó példaképpen mintát szolgáltassanak más csoportoknak, településeknek is.
  • A programot egy erőteljes média munka, és internetes támogatás (honlap, facebook) támogatta.

1 év közös tanulás és 25 helyi terv elkészítése után rengeteg tapasztalattal, tudással és kapcsolattal gazdagodtak a résztvevők.

A KEOP – 6.1.0/B/11-2011-0164. projekt részletei megtalálhatóak a projekt honlapjára kattintva