Fenntartható termelési és fogyasztási közösségek segítése, életképességük javítása

Támogató: Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Környezetvédelmi Program (Zöld Forrás)

Projekt azonosító: PTKF/455/2014

Támogatási összeg: 1.083.200 Ft

2013-ban „A fenntarthatósági kezdeményezések jó gyakorlatai, közösségszervezési és vezetési mintázatai” címmel kutatást végeztünk. (A kutatásról itt lehet bővebben olvasni: http://www.inspi-racio.hu/koezoessegi-vallalkozas/koezoessegi-kutatas/kutatas-toertenete-es-helyszinek )

Ennek a kutatásnak az volt a célja, hogy megtudjuk, a fenntarthatóságra törekvő közösségekben milyen a közösségi minőség, és ez a minőség hogyan, mennyire befolyásolja a közösség életképességét. Viszont nem szeretünk az asztalfióknak dolgozni. Célunk, hogy ezeket a tapasztalatokat koherens tudássá rakjuk össze, és ezt a tudást visszavigyük a kisközösségekbe.

Ennek elősegítésére született ez a pályázat, mely keretében 5 előadást tartunk az ország különböző részein. Az előadások célja a kutatási eredmények ismertetése, kapcsolatépítés, valamint annak a feltérképezése, hogy a fenntartható termelési és fogyasztási közösségek életképessé válásához milyen területen van szükség információra, módszerek kidolgozására, tapasztalatcserére. Szívesen vesszük, ha meghívtok minket az előadás megtartására. Az előadások időpontját és helyszínét folyamatosan jelentetjük meg itt.

Az előadások időpontjai és helyszínei:

  • 2014. október 01. Szentendre, Rekettye u. 8. (Rügy Közösség Háza)
  • 2014. október 25. 19 óra, Visnyeszéplak, Faluház
  • 2014. november 26. 11 óra, Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ, Pataky terem (Békéscsaba, Széchenyi u. 5.)
  • 2015. január 16. 19 óra, BolyaFészek 1067 Budapest, Csengery utca 62/b. fsz.
  • 2015. január 23. 9 óra, Négyes, István király u. 7. (Négyesi Közösségi Ház)
  • 2015. május 05. 17 óra, Kosár Ház, Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 38.

Májusra tervezünk egy 1 napos műhelymunkát. Ennek célja, hogy a közösségi vezetőket, a helyi közösségek meghatározó tagjait segítsük a közösség működtetést azon a területein, melyek gondot, problémát okoznak nekik.

A műhelymunka meghívója itt található

Mindeközben folyamatosan folyik egy személyre, szervezetre szabott tanácsadás, mely során kifejezetten az adott közösségben felmerült problémák megoldásában segítünk, információt viszünk be, vagy ötletekkel, tapasztalatok megosztásával segítjük a működésüket. 50 óra tanácsadást tartunk, melyek lehetnek személyesek, vagy skyposak, egyéniek, vagy csoportosak. A tanácsadás 2014. szeptember 01 – 2015. május 31. között valósulhatnak meg.

Jelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: inspiracio.egyesulet[kukac]gmail.com.