Mediálás

A mediálás a vitás, konfliktusos helyzetek peren kívüli megoldását jelenti külső segítő, közvetítő – mediátor – segítségével. Ez a lehetőség, amely már Magyarországon is törvényben szabályozott ( 2002 évi LV. törvény), a feleknek egy jelentősen rövidebb, - ezáltal jelentősen olcsóbb - és mindkét fél számára megfelelő megoldás kidolgozását teszi lehetővé.
Szervezetünket és egy munkatársunkat az Igazságügyi Minisztérium fenti törvény alapján a közvetítői névjegyzékbe felvette.
Példák, amelyben a mediáció jól alkalmazható, és amelyekben vállaljuk a közvetítést:
  • családon belüli konfliktusok oldására,
  • válás előtti megállapodások (pl. gyermekelhelyezés, láthatás) megkötésére,
  • szomszédok közötti rossz viszony tisztázására,
  • szervezeten belüli,
  • és szervezetek közötti konfliktusok, vitás kérdések tisztázására.
A mediátor az eljárás folyamán közvetít, pártatlanul segíti a vitás feleket egy mindenki számára optimális megállapodás létrehozásában.
A mediátor nem dönt, nem ítélkezik, hanem a folyamatot biztosítja; teret és helyet biztosít a feleknek a kommunikációra, lehetőséget teremt arra, hogy a felek meghallgassák, valóban meghallják egymást. A résztvevők összefoglalják, újra értelmezik álláspontjukat, felismerik valódi érdekeiket és szükségleteiket, a közös pontokat és érdekeket, megértést és elfogadást kezdenek el tanúsítani egymás iránt. Ez lehetővé teszi, hogy közösen olyan megállapodást fogalmazzanak meg, amely minden érintett fél számára a legnagyobb megelégedettséget nyújtja. A mediációs ülés egy alkalommal néhány órát vesz igénybe, a konfliktus teljes feloldásához, a hosszú távon is megfelelő megállapodás megfogalmazásáig azonban több alkalom is szükséges.
Mivel Egyesületünk elsősorban civil szervezetek segítésével foglakozik, és a szervezetekben jellemzően megjelenik a konfliktus, ezért ilyen esetekben csoportos mediálást is vállalunk. Előfordulhat, hogy egy szervezetnek más szervezettel, esetleg a települési önkormányzattal, annak vezetésével van vitás ügye. Ezekben az esetekben is vállaljuk a közvetítést.
Megkeresés, kezdeményezés: Jellemző, hogy a mediátort az egyik fél keresi fel, és ezen megbízás alapján a mediátor keresi meg a másik érintett felet.
Amennyiben ezen szolgáltatásunkat igénybe kívánja venni, vagy további információra van szüksége, akkor kérem keresse munkatársunkat:
Szép Éva 06/42/789-191, 06/20/4705-784