Facilitálás

Megbeszélések levezetése, azaz facilitálás

 

Mi múlik egy jó megbeszélésen?

Valószínűleg mindenki találkozott már olyan helyzettel, amikor egy csoportnak közösen kellett valamit elvégezni. Legyen az egy rövid vagy hosszú távú terv készítés, vagy valaminek a megvalósítása, minden esetben a tevékenység sikeres megvalósításának egyik siker kritériuma a munkacsoporton belüli kommunikáció.

A legtöbben nem látják ennek a jelentőségét. Hiszen leültünk, megbeszéltük, mégis a végén ez hangzik el:
“Én nem így gondoltam!”
“Én azt hittem, hogy …”
“Én sejtettem, hogy …”
Amikor a feladat elvégzése után elégedetlenek vagyunk eredménnyel, az emberek nem érezték jól magukat munka közben, és megvizsgáljuk ennek okait, akkor mindig kiderül, hogy a megbeszélés nem volt elég alapos.

 

 

De miért nem megy nekünk a jó megbeszélés???

Azt gondoljuk, hogyha tudunk beszélni, akkor tudunk jól megbeszélni is. Pedig ez nem így van! A kommunikációnak vannak olyan törvényszerűségei, melyeket sajnos nem szoktunk figyelembe venni. Például azt, hogy a kommunikációs zajok csökkentik a megértést. Vannak olyan beidegződések, amik rontják a megbeszélés - ezáltal az eredmény - minőségét, mint például a hangosak, erőszakosabbak hangoztatják a véleményüket, vagy hogy az első ötletet elfogadjuk, stb.

Ezeknek a törvényszerűségeknek az ismerete alapvető egy facilitátor számára, aki ezek figyelembe vételével megtervezi egy megbeszélés folyamatát, majd levezeti azt.

 

Mi jellemez egy facilitált megbeszélést?

  • hatékonyan zajlik, a résztvevők nem beszélnek egyszerre több témáról, nem kalandoznak el
  • a résztvevők tisztában vannak a megbeszélés céljával, napirendi pontjaival, szerepükkel,
  • mindenkinek lehetősége van véleményének és javaslatainak kifejtésére,
  • a csoportbölcsesség érvényre tud jutni, és így a problémák megoldásának új dimenziói nyílnak meg a csoport előtt

 

 

Mi a facilitátor feladata?

Tehát a facilitátor feladata, hogy a csoport által megadott keretek között és célra megtervezze a folyamatot, levezesse a megbeszélést úgy, és olyan módszerekkel, melyek a legjobb eredményt ígérik. Fontos látni, hogy a facilitátor nem szól bele a tartalomba. A tartalom továbbra is a csoport felelőssége, a facilitátor a folyamatért felelős!

 

Milyen esetekben ajánljuk facilitátor igénybevételét?

Minden olyan alkalommal, amikor egy kisebb-nagyobb csoport hatékonyan, eredményes megbeszélést akar lefolytatni

Mint például:

  • projekt-, illetve stratégia tervezés,
  • szervezeti probléma értelmezés és annak megoldása,
  • információ- és eszmecsere,
  • ötletgyűjtő alkalom stb.

 

 

Bővebben

• a szervezet életét meghatározó fontos megbeszélésekhez, döntésekhez
• találkozókon, műhelymunkákon, rendezvényeken (pl. egy konferencián)  szeretnék érdekesebbé és hatékonyabbá  tenni az eszmecserét, ebben az esetben a facilitáláson túl vállaljuk a "nyílt tér" vagy más néven "open space" módszer megvalósítását, amely minőségi ugrást jelent a konferenciák hatékonytalan "szekciózásához" képest.
• feladatkörök tisztázásához,
• egy lezárult projekt értékeléséhez,
• partneri együttműködésben megvalósuló nagy projektek tervezéséhez, a megvalósítás során tartott munkamegbeszélésekhez, értékelésekhez,
• vagy olyan csoportoknak, akiknek a belső feszültségek, konfliktusok miatt egy külső segítőre van szükségük a további munkához

Ha a rendszeres munkamegbeszélések hatékonyságát akarja valaki növelni a szervezetén belül, akkor tudjuk vállalni ezen megbeszéléseken való részvételt. A tapasztaltak alapján visszajelzéseket adunk, és javaslatot teszünk arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet eredményesebb megbeszéléseket tartani. Segítjük a résztvevőket abban, hogy elsajátítsák azokat a módszereket, melyekkel már külső facilitátor nélkül is megfelelően tudnak működni. Arra is van lehetőség, hogy a csoportból valaki(k) elvégezzék az online Jó megbeszélés képzést és az erre épülő 6 x 1napos eredményes megbeszélés képzés sorozatot.

 

A facilitátor napidíja:

A fentiekben ismertetett facilitátori feladat tartalmától függően változik a facilitátor napidíja 40-60 eFt között (nettó ár). Az árat minden esetben a megrendelővel történő egyeztetés során alakítjuk ki.

 

Ajánlatkérés facilitálásra

 

Bemutató facilitálás

Ha szeretnéd a saját bőrödön is megtapasztalni, mekkora különbség a szokásos, unalmas megbeszélés és egy képzett facilitátor (folyamatsegítő) által vezetett, lényegre törő, pörgős és eredményes csoportos alkalom között, most féláron kipróbálhatod! A bemutató facilitálás lehetőségéről  itt olvashatsz. 

 

Facilitátor képzés

Ha annyira megtetszik ez a módszer, hogy szeretnéd te magad is elsajátítani a szakmai fogásokat, jelentkezz a facilitátor képzésre, hogy mindezt te is megtanuld, és minél előbb alkalmazni tudd!

Bővebben