Mit értünk szervezetfejlesztés alatt?

Sok a tennivaló, egyre több az adminisztráció és folyton szorítanak a határidők? Konfliktusok terhelik a szervezetet, a munka pedig egyre lassabban halad? Sok mindent szeretnétek csinálni, de lassan már a fenntartásra sem elég a pénz? Olyan szép fejlődési pályát álmodtatok meg, de valahogy még mindig nem jött az áttörés? Vezetőként már kezdesz elbizonytalanodni, hogy hová is tart így a szervezet?
 
Ha ismerősek ezek a problémák, akkor itt az idő, hogy elindulj a megoldások felé!
A szervezetfejlesztés értelmezésünk szerint elsősorban egy vezetői funkció, amit a szervezet (egyesület, alapítvány) vezetőinek kell ellátni a szervezet megalakulásától kezdve a teljes életútja során. Egy szervezet csak akkor lehet sikeres, ha képes alkalmazkodni a folyton változó környezeti feltételekhez. (Ilyenek például a támogatási rendszer vagy a jogszabályok változása, az adott településen működő önkormányzatokhoz, más civil szervezetekhez fűződő viszony, a célcsoport változó igényei, stb.) Ezért a vezetőknek a szervezetet fejlesztenie kell, hogy képes legyen megfelelni a belső és külső környezeti változásoknak. Ehhez a vezetői feladathoz tudunk  szervezetfejlesztési támogatást nyújtani.

A szervezetfejlesztési támogatás lehet:
  • Facilitált műhelymunka pl. közös probléma értelmezés, stratégiai tervezés, projekt tervezés
  • Szervezeti kommunikációra és az emberi viszonyokra irányuló fejlesztés (érzékenyítő tréning)
  • Csapatépítés, munkacsoport építés, ezen belül teljesítmény és motiváció fejlesztés
  • Vezetői támogatás (személyes tanácsadás, coaching)
  • Krízis- és változásmenedzsmenthez támogatás
  • Tanácsadás tematikus ügyekben pl. civil marketing, civil gazdálkodás, számvitel stb.
  • Mediáció, konfliktus kezelés pl. szervezetet érintő személyközi illetve csoportos mediáció
  • Szupervízió személyes szakmai elakadások oldására
  • Facilitált tapasztalatcsere, párbeszédkör – például tervezések előkészítésére
  • Akkreditált képzések, tréningek civil menedzsment témakörben

Mire lehet jó a szervezetfejlesztés?

A szervezetfejlesztési támogatás azon az elven nyugszik, hogy "ne halat adj, hanem taníts meg halászni".

Ezért megítélésünk szerint a szervezetfejlesztési támogatás többet jelenthet egy szervezetnek, mintha a szolgáltatás értékének (~1,5 millió forint) megfelelő támogatást kapna.

7 konkrét előny, amiért érdemes belefogni a szervezetfejlesztésbe egy civil szervezetnek

1. Nő a szervezet forrásteremtő képessége! Nemcsak jobb, nagyobb pályázati projekteket tudnak majd tervezni és lebonyolítani, hanem az adományszerző képességük is javul.
2. Elkötelezettebb, lelkesebb tagjai, önkéntesei lesznek a szervezetnek. A szervezetfejlesztés csapatban történik. A közös elemzések, megbeszélések és tervezések energiát és lendületet adnak, erősítik a hitet és a szervezethez való kötődést.
3. Ismeretekben és önismeretben gyarapodnak, szervezeti szinten és egyéni szinten egyaránt! Megosztjuk a programban résztvevő szervezetekkel azokat a gyakorlati módszereket és szemléletet, amivel sokkal céltudatosabbá és hatékonyabbá válhatnak.
4. Elégedettebb lesz a célcsoport – mivel a szervezetfejlesztés hatékonyabbá teszi a szervezet működését, így akiknek szolgáltatnak, vagy akiknek az érdekeit védik, sokkal elégedettebb lesznek a szervezet munkájával, eredményességével!
5. Erősödik, épül a csapat! A szervezetben tevékenykedő csapatnak a szervezetfejlesztés során lehetősége lesz egy kicsit „elvonulni”, a csapaton belüli viszonyokat rendezni!, Végre megbeszélhetik a közös dolgaikat, együtt játszhatnak, örülhetnek, szőhetnek nagy terveket. Ennek eredményeképp mindenki jobban érezheti majd magát a szervezetben.
6. Bővül a kapcsolati hálója a szervezeteknek – olyan szervezetekkel ismerkedhetnek meg a résztvevő szervezetek, akik szintén részt vesznek szervezetfejlesztési folyamatban így jó eséllyel javul az együttműködési képességük, ennek eredményeképp jó eséllyel találhatnak megbízható partnereket terveik megvalósításához.
7. A szervezet képessé válik a további fejlődésre – mivel a fejlesztés során olyan módszereket és eszközöket ismerhetnek meg, amelyek egyrészt gördülékenyebbé teszik a napi munkát, másrészt eszközöket adnak a kezükbe saját fejlesztésükhöz.

 

A szervezetfejlesztési folyamat finanszírozása
A szervezetfejlesztési folyamat megrendelése egy befektetés, amellyel a szervezeted jövőjét alapozod meg. Ennek költségét sokszor pályázati forrásokból is fedezni tudjátok. Az egyszerűbb NEA pályázatoktól kezdve az összetettebb EU-s pályázatokig több forrás is rendelkezésére szokott állni a szervezeteknek.
Egyesületünk vállalja, hogy ha beépítitek egy pályázatba a szervezetfejlesztést, és nyertes pályázat esetén tőlünk rendelitek meg a szolgáltatást, akkor az ehhez kapcsolódó részeket (pl. a szervezetfejlesztés szükségességének indoklása, a tevékenység célja,várható eredményei stb.) díjtalanul kidolgozza. Természetesen a pályázatoknak megfelelő árajánlatot is elkészítjük a megadott paraméterek mentén.
Ha szervezetfejlesztésre van szükségetek, keressetek minket bátran. Az ár kialakítása egyedileg történik, részletfizetési lehetőség és egyéb kedvezmények is igénybe vehetők!